Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

MTA

Subscribe to MTA hírcsatorna
Frissítve: 2 óra 41 perc

Kihirdették az „Élvonal” kiválósági program nyerteseit

k, 11/14/2017 - 11:18
Az összesen 3 milliárd forintos támogatáson tizenkét kutatócsoport osztozik, melyek több mint fele akadémiai kötődésű.

„Az iskolák még nem készek beépíteni az oktatásba az okostelefont” – interjú Pléh Csabával a Magyar Nemzetben

h, 11/13/2017 - 13:04
A Közoktatási Elnöki Bizottság elnökével Molnár Csaba beszélgetett az előtte álló feladatokról, továbbá arról is, hogy mit talál izgalmasnak a nyelvekben, mi vezette a pszichológia felé, milyen együttműködést vár a kormánytól és mi a véleménye a CEU-ügyről.

A World Science Forum 2017-es zárónyilatkozata

szo, 11/11/2017 - 10:03
A béke jóval több, mint a konfliktus hiánya – hangsúlyozza a 8. World Science Forum (WSF) zárónyilatkozata, amelyet a Jordániában szervezett fórum utolsó, ünnepélyes plenáris ülésén fogadtak el a résztvevők.

Áttörni az információs buborékokat – véget ért a 2017-es World Science Forum

szo, 11/11/2017 - 00:00
Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget a 8. World Science Forum Jordániában. A tudósok, tudományos kérdésekkel foglalkozó diplomaták, politikusok és üzletemberek fórumát nyolcadjára szervezte meg hét nemzetközi partnerrel közösen a Magyar Tudományos Akadémia. A fórumot Lovász László, az MTA elnöke értékeli.

„Az alternatív tény hazugság” – nem csak tudománypolitikai témákról tanácskoznak a World Science Forumon

cs, 11/09/2017 - 14:59
Az álhírek terjedése komoly veszélyt jelentett már az MTA alapítása utáni évtizedekben, és napjainkban még inkább az – mondta Lovász László Jordániában, a 8. World Science Forum tudományos tanácsadással foglalkozó tematikus ülésén. Kondorosi Éva, az Európai Kutatási Tanács (ERC) alelnöke arról beszélt, milyen hátrányok érik munkahelyükön a kutatásban dolgozó nőket.

Elhunyt Besznyák István orvos, onkológus, az MTA rendes tagja

cs, 11/09/2017 - 12:45
Életének 86. évében, 2017. november 7-én elhunyt Besznyák István akadémikus, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa. A Széchenyi-díjas tudós a magyar onkológiai kutatások kimagasló alakja volt.

Csak a tudomány mentheti meg a világot – megkezdődött a World Science Forum Jordániában

k, 11/07/2017 - 11:21
„Nem elég elemezni a nyugtalanító folyamatokat, hanem tudományos felfedezésekre és erre alapozott technológiai fejlődésre van szükségünk a globális problémák kezelésére” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a nyolcadik World Science Forum (WSF) résztvevői előtt Jordániában. A kutatók, döntéshozók és tudománypolitikával foglalkozó szakemberek legnagyobb nemzetközi tanácskozását a világ legalacsonyabb tengerszint alatt fekvő vidékén, a Holt-tenger partján rendezik 2017-ben.

Tudomány a békéért – kedden kezdődik a Tudomány Világfóruma Jordániában

h, 11/06/2017 - 09:12
Több mint száztíz országból körülbelül kétezer vendéget várnak a kutatók, döntéshozók és tudománypolitikusok legnagyobb tanácskozására, a kedden reggel kezdődő World Science Forumra. A Magyar Tudományos Akadémia és hét nemzetközi partnerintézmény közös szervezésében kétévente megrendezett tanácskozás helyszíne most másodízben került Magyarországon kívülre.

Emberközpontú tudomány – Pécsett kezdődött meg a Magyar Tudomány Ünnepe

p, 11/03/2017 - 12:00
Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, az MTÜ programtanácsának elnöke, valamint Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntőjével kezdődött meg a megalapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemen a Magyar Tudomány Ünnepe. A november végéig tartó rendezvénysorozaton országszerte és a határon túl is tudományos előadásokkal, konferenciákkal várják az érdeklődőket.

Emberközpontú tudomány – emlékezés, alapkőletétel és koszorúzás a Magyar Tudomány Ünnepe előestéjén

p, 11/03/2017 - 08:36
A nagycenki Széchenyi-mauzóleumban tartott hagyományos koszorúzással és a sopronpusztai hársfaültetéssel tisztelgett az MTA alapítójának emléke előtt Török Ádám főtitkár és Bokor József alelnök, akik más akadémiai, egyetemi és önkormányzati vezetőkkel együtt részt vettek annak a Sopron melletti Fertőbozon épülő laboratóriumnak az alapkőletételén is, amelyben földi körülmények között válik lehetővé az interplanetáris térben jellemző mágneses környezet vizsgálata.

A pécsi nyitórendezvénnyel megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

p, 11/03/2017 - 08:00
Idén a magyar felsőoktatás kezdetének 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem ad otthont az Akadémia éves tudománynépszerűsítő rendezvénysorozata nyitóeseményének. A rendezvényt az mta.hu látogatói élő videoközvetítésen követhetik. Kovács L. Gábor nyitóelőadása a mesterséges megtermékenyítés új perspektíváiról előreláthatóan fél 12-kor kezdődik.

Felértékelt szerepben – Lovász László a hiteles információforrások jelentőségéről

p, 10/27/2017 - 10:10
Miért hárul egyre nagyobb szerep a Magyar Tudományos Akadémiára a tudomány eredményeinek közvetítésében? Hogyan lehet az MTA biztos pont az információs zűrzavarban? Az Akadémia elnökének gondolatai a Magyar Tudomány Ünnepe előtt.

„Itt büszkék rá az emberek, hogy van egy akadémiai bizottság” – beszélgetés a Debreceni Területi Bizottság elnökével

sze, 10/25/2017 - 10:23
Pezsgő egyetemi élet, mindent átszövő hagyományok és izgalmas ismeretterjesztő rendezvények – Gergely Pál biokémikussal beszélgettünk, aki immár második hároméves elnöki ciklusát kezdte meg az Akadémia debreceni szervezetének élén.

Egy sikertörténet a magyar gyógyszeriparból – előadás és díjátadó az Akadémián

sze, 10/25/2017 - 09:32
A magyar gyógyszeripar eddigi legnagyobb eredményét, a cariprazine kifejlesztésének történetét ismerhették meg annak a felolvasóülésnek a résztvevői, amelyet az MTA Kémiai Tudományok Osztálya rendezett az Akadémia Székházában. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója tartott előadást, majd átadták a Magyar Gyógyszerkutatásért díjat, amelyet idén Bogsch Erik, a cég vezérigazgatója kapott.

Elhunyt Magyar Kálmán orvos, farmakológus, az MTA rendes tagja

k, 10/24/2017 - 10:10
Életének 84. évében, 2017. október 21-én elhunyt Magyar Kálmán akadémikus, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet professor emeritusa. Az MTA rendes tagja egyebek mellett a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásmódjának biokémiai vizsgálata terén ért el nemzetközi figyelmet is kiváltó eredményeket.

Elhunyt Grenács László fizikus, az MTA külső tagja

sze, 10/18/2017 - 15:49
Életének 84. évében, 2017. október 16-án elhunyt Grenács László fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Löveni Katolikus Egyetem nyugalmazott professzora.

Megújult a Magyar Tudomány című folyóirat

sze, 10/18/2017 - 00:00
Módosított szerkesztési elvek alapján, új formában jelenik meg októbertől a legrégebbi magyar nyelvű tudományos lap. Az MTA Elnöksége határozata alapján szintén e hónaptól a Magyar Tudomány szerkesztési, tervezési, tördelési, nyomdai, illetve terjesztési és marketingfeladatait az Akadémiai Kiadó látja el.

Frissítette kutatóknak ajánlott magatartási kódexét az európai tudományos akadémiák szövetsége

cs, 10/12/2017 - 14:01
Frissítette az európai kutatói integritással foglalkozó magatartási kódexét az európai tudományos akadémiák szövetsége, az ALLEA. A dokumentum keretrendszerül szolgál az egész európai kutatói közösség számára a tudományos munka önszabályozásához. A frissített dokumentumban foglalkoznak a technológiai fejlődéssel, a közösségi hálózatokkal és a közösségi tudományműveléssel kapcsolatos kihívásokkal, etikai problémákkal is.

Oldalak

 
 
 

Belépés