Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

MTA

Subscribe to MTA hírcsatorna
Frissítve: 1 óra 14 perc

Köszönet a felajánlásokért

p, 05/25/2018 - 11:23
Csaknem tízmillió forint gyűlt össze április végéig az MTA tagjainak felajánlása nyomán a tehetséges magyar fiatalok támogatására. Az Igazgyöngy Alapítvány nevében L. Ritók Nóra szakmai vezető írt köszönőlevelet.

Mesterséges intelligencia a rákkutatásban – 21 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

k, 05/22/2018 - 09:12
Hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével pontosabban megérteni a daganatos betegségek kialakulását és az agy működését? Melyek a bölcsőde, az óvoda, az iskola vagy az egyetem elkezdésekor a hatékony alkalmazkodás kulcstényezői? Milyen szerepük volt a papoknak és lelkészeknek a falvakban és kisvárosokban a történelmi Magyarországon és Erdélyben? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ az MTA Lendület programjának ez évi nyertesei.

Élőszereplős Vízipók-csodapók, planktonmikroszkóp, digitális homokozó, kipróbálható műszerek, csatornából kifogott tárgyak tárlata – MTA Víznap a belváros szívében június 1-jén

k, 05/22/2018 - 08:53
Rengeteg bemutatóval, interaktív kísérlettel, ásványvízkóstolással és előadások, filmvetítések sokaságával várják az érdeklődőket a szervezők 2018. június 1-jén 9 és 15 óra között az MTA Széchenyi téri Székházában és az épület előtti parkolóban. Ízelítőnk a programkínálatból.

László Gyula Digitális Archívum – új oldal az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont gondozásában

k, 05/22/2018 - 00:00
A 20. század egyik kiemelkedő művész-tudós egyéniségének mindennapjaiba nyújt betekintést az a több mint tízezer oldalnyi digitalizált dokumentum, amely mostantól elérhető a magyar őstörténet és neves kutatója iránt érdeklődők számára.

„Jubileumi megemlékezések” – arcok, tudósi életpályák a múltból

cs, 05/17/2018 - 10:19
Váljon minél szélesebb körben ismertté az MTA-val kapcsolatban álló tudósok, közöttük kivételes politikusok, közéleti személyiségek életpályája – ez a célja annak a rovatnak, amelyet Hamza Gábor, az MTA rendes tagja szerkeszt az Akadémia IX. Állam- és Jogtudományok Osztálya honlapján. A közelmúltban két újabb darabbal, a Hauser Arnoldról és Berzeviczy Albertről írt megemlékezéssel bővült a portrék sora.

Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok – lezajlott a FameLab döntője az Akadémián

k, 05/15/2018 - 12:50
Kis-Tóth Ágnes nyerte a FameLab magyarországi döntőjét, melyet az MTA Székház Dísztermében rendeztek meg hétfőn, 2018. május 14-én. A fekete lyukak titkait bemutató fizikus képviseli Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn a Cheltenham Science Festivalon Nagy-Britanniában. A második helyezett a fejtetvek meglepő evolúciós szerepét bemutató előadásával Rózsa Lajos lett, a közönségdíjat pedig Fiser Béla kémikus nyerte el.

Pléh Csaba az MTA oktatásügyi határozatáról – médiakörkép

k, 05/15/2018 - 00:00
Az MTA Közgyűlése 2018. május 7-én határozatban állt ki az oktatásügy támogatása mellett. Pléh Csaba, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke az utóbbi napokban több médiumban is nyilatkozott a témában.

Luther – rajzfilmsorozat a reformáció szellemi atyjáról

h, 05/14/2018 - 15:52
A Luther Márton életét bemutató tízrészes rajzfilmsorozatot a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező készítette. A sorozat 2017-ben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából készült. Csepregi Zoltán egyháztörténész és a rendező a Filmklub az Akadémián legutóbbi vetítése után beszélt a film keletkezéséről.

Összefogás energiatudományi és környezetvédelmi kérdésekben – az EASAC munkacsoportjainak találkozója az MTA Székházban

h, 05/14/2018 - 00:00
Fenntartható erdőgazdálkodás, a villamos energia tárolásának kérdései – e két téma köré szerveződött az EASAC energiatudománnyal és környezetvédelemmel foglalkozó vezető testületeinek az MTA Székházában rendezett éves találkozója. A korábban megjelent állásfoglalások megvitatása mellett a másik fő cél a különböző témaköröket vizsgáló munkacsoportok együttműködésének erősítése volt.

A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program kihívásai és feladatai

p, 05/04/2018 - 10:40
A 2016-ban indított elnöki program keretében 2017 folyamán született meg a Nemzeti Víztudományi Kutatási Program, amely a kormányzati Nemzeti Vízstratégiával összhangban, napjaink legégetőbb vízhez kapcsolódó kutatási feladatait prioritási sorrendben tartalmazza. A kutatási programot a Víztudományi Irányító Testület felügyeletével az MTA Ökológiai Kutatóközpontban működő koordinációs munkacsoport, a magyarországi vízügyi és egyéb ágazatok szereplőinek bevonásával készítette el, hogy a gyakorlat igényeihez illeszkedjen. A kutatási tervet több elismert hazai és nemzetközi szakértő véleményezte a mérnökitől az ökológián át a társadalomtudományokig terjedő diszciplínák képviseletében. Az észrevételek figyelembevételével átdolgozott kutatási terv teljes terjedelmében elérhető az MTA honlapján.

Elhunyt Kibédi Varga Áron irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

sze, 04/25/2018 - 08:54
2018. április 13-án, életének 88. évében elhunyt Kibédi Varga Áron hollandiai magyar költő, irodalomtörténész, esztéta. A francia klasszicista és kortárs irodalom történetének és esztétikájának elismert kutatója, a nyugati magyar emigráció költészetének jeles alakja volt.

A Molnár János-barlang titkai – a Budapest Inferno című film vetítése az Akadémián

k, 04/24/2018 - 00:00
Hogyan segíthet evolúciós kérdések megfejtésében egy, a főváros alatt húzódó termálvizes barlang? Milyen új állatfajokat fedeztek fel a barlangban, és mi a táplálékforrásuk az itt található élőlényeknek? Európa legnagyobb hidrotermális barlangjának járatai jelenleg is feltárás alatt vannak. A meghívott barlangbiológusok legújabb felfedezéseiről is hallhattak a Filmklub az Akadémián legutóbbi eseményén.

Nemzetközi konferencia a vizuális nevelésről az MTA Székházban

h, 04/23/2018 - 00:00
Az MTA úttörő szerepet játszik a képi kultúra és a képi pedagógia alapvető kérdéseinek kutatásában. Ehhez a folyamathoz illeszkedik az a nagyszabású konferencia, amelyet Lovász László, az MTA elnöke és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora nyit meg az MTA Székházában április 26-án.

Falling Walls Lab – falakat ledöntő innovátorok kerestetnek

cs, 04/19/2018 - 14:10
Három percben beszámolni kutatási projektekről, üzleti tervekről vagy társadalmi kezdeményezéssel kapcsolatos ötletekről – ez a feladat a Falling Walls Lab elnevezésű rendezvényen, amelynek magyarországi válogatóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartják júniusban.

Kanyarójárvány: Európa tudományos és orvosi akadémiái európai oltási könyv és nyilvántartás létrehozását sürgetik

sze, 04/18/2018 - 14:33
Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban.

Elhunyt Knoll József farmakológus, az MTA rendes tagja

k, 04/17/2018 - 09:50
Életének 93. évében, 2018. április 17-én elhunyt Knoll József, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének professor emeritusa. A magyar gyógyszerkutatás kiemelkedő alakjának nevéhez több gyógyszer kifejlesztése is köthető.

Oldalak

 
 
 

Belépés