Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

MTA

Subscribe to MTA hírcsatorna
Frissítve: 1 óra 46 perc

Tudománynépszerűsítő előadássorozatot indít a BME TTK

k, 09/18/2018 - 09:16
A BME Természettudományi Kara "Science Campus" néven indít előadássorozatot 2018 szeptember 28-án, amely elsősorban középiskolásoknak szól, de minden érdeklődő számára nyilvánosan látogatható. Az előadássorozat a korábban már három ízben megrendezett "BME TTK Sciencecamp" természettudományos nyári tábor hagyományait folytatja.

Alapkutatás és innováció az Akadémián – amit Magyarország legnagyobb kutatóhálózatáról feltétlenül tudni kell

k, 09/18/2018 - 00:00
Az ITM álláspontjának megfelelően megtörténik az MTA kutatóintézet-hálózatának átvilágítása, de ezt az MTA maga végzi el, és a megállapodás alapján az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek. Az MTA azt szeretné, hogy az átvilágítás és az ennek eredményeire alapozott, az új innovációs rendszerhez illeszkedő fejlesztések keretében tovább erősödne az alapkutatásokra épülő innovációs tevékenysége. A Magyar Tudományos Akadémia több ezer kutatónak ad munkát, nemzetközi szinten elismert alapkutatási műhelyek százait működteti, de az innováció felkarolására is nagy hangsúlyt fektet. Cikkünkben áttekintést adunk munkájukról és eredményeikről.

Részleges megállapodás az MTA és az ITM között

p, 09/14/2018 - 20:28
2018. szeptember 12-én az MTA szakértői munkacsoportja fogadta az ITM szakértőit, hogy a kutatóintézet-hálózat zökkenőmentes működésének jogi-gazdasági hátteréről egyeztessenek.

Kondorosi Éva, az MTA rendes tagja a Balzan-díj idei kitüntetettjei között

cs, 09/13/2018 - 12:31
Kondorosi Éva akadémikus kapta idén a kémiai ökológia területén a Balzan-díjat. A 750 000 svájci frankkal járó elismerést a pillangósvirágúak és a velük szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumok közötti kapcsolat molekuláris biológiájának feltárásáért ítélték oda az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóprofesszorának, aki emellett az Európai Kutatási Tanács élettudományi alelnöke.

Az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről

cs, 09/13/2018 - 08:54
Az MTA KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaság-tudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, mind Európában, mind az Európai Unióban a legjobb 7 százalékban van. A legjobb 10 százalék magyar közgazdászból 43 százalék a KTI-ben dolgozik.

Az MTA elakadtnak tekinti az ITM-mel való tárgyalásokat, de folytatni kívánja azokat a kormánnyal

k, 09/11/2018 - 18:48
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Az Elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz.

Kiemelt projekt az Akadémián: megjelent az Emberi jogi enciklopédia

h, 08/27/2018 - 12:18
Az emberi jogok kialakulásának története, vitatott alapjogok, az állati jogok kérdése – néhány azon témakörök közül, melyekről a most megjelent, 102 tanulmányt tartalmazó, több mint 60 szerző közreműködésével készült kötetben olvashat. Az Emberi jogi enciklopédia című kötet Lamm Vanda szerkesztésében az MTA TK Jogtudományi Intézet kiemelt projektjeként készült el, magyar nyelven először.

Van-e orosz modell? − a Világgazdasági Tudományos Tanács harmadik ülése videón

cs, 08/23/2018 - 09:34
Az orosz gazdaság teljesítményéről és helyzetéről, a tulajdonosi szerkezetről, a modernizációs törekvések valós súlyáról, valamint a demográfiai kihívásokról beszélt a VTT harmadik ülésén Deák András, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Előadásának címe „Van-e orosz modell? – Útkeresés és modernizáció Oroszországban” volt. A tanácskozáson készült videofelvétel megnézhető az mta.hu-n.

Demény Pál kapta a Magyar Szent István Rendet, akadémikusok és MTA doktorai az állami kitüntetettek között 2018. augusztus 20. alkalmából

k, 08/21/2018 - 10:53
A legmagasabb rangú állami elismerést Áder Jánostól vehette át a nemzetközi hírű demográfus, közgazdász, az MTA külső tagja. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

Elhunyt Várdy Béla, az MTA külső tagja

k, 08/21/2018 - 08:57
Az amerikai-magyar történészprofesszorra Frank Tibor emlékezik. Várdy Béla 83 éves volt.

A CERN díját nyerte el az MTA Wigner FK fiatal kutatója

sze, 08/01/2018 - 13:29
Varga-Kőfaragó Mónika, az Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának munkatársa nyerte el az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet elismerését az ALICE kísérleti együttműködés keretein belül írt doktori értekezéséért. A díjat idén 97 pályázatból csupán három fiatalnak ítélték oda.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének határozata az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való további egyeztetésről

sze, 07/25/2018 - 16:52
2018. július 25-én ülésezett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Elnöksége. Az Elnökség két közgyűlés között az MTA legfőbb döntéshozó szerve. Az ülésre meghívást kaptak az MTA kutatóközpontjainak és önálló kutatóintézeteinek vezetői is. Az Elnökség elfogadta az MTA elnökének határozati javaslatát. Az Elnökség határozatát az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Kormányzati szakpolitikához kapcsolódó kutatások az Akadémián

sze, 07/25/2018 - 10:06
Foglalkoztatáspolitika, oktatáspolitika, családpolitika, klímapolitika, innovációpolitika – ízelítőül néhány. az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban folyó, szakpolitikai szempontból releváns kutatási területek közül. A kutatóközpont összeállításából az is kiderül, hogy számos olyan kutatási terület van ahol, az MTA KRTK nem csupán Magyarországon, de Európában is egyedülálló kutatási kapacitásokat épített ki.

Humboldt-díj az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársának

sze, 07/25/2018 - 09:42
Az elismerést Legeza Örs, a kvantuminformatika kutatója vehette át, akinek kvantumösszefonódással kapcsolatos módszerét most próbálják integrálni a világ első kavantumkémiai szoftverébe. A díjat a németországi Alexander von Humboldt Foundation adományozza olyan nemzetközileg megbecsült kutatóknak, akik Németországon kívül dolgoznak, és akiktől még további jelentős eredmények várhatóak. A díj összege 60 ezer euró, további, későbbi támogatási lehetőségekkel kiegészítve, a kutató teljes életében.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel – az EASAC szerint át kellene gondolni Európa megújulóenergia-politikáját

k, 07/24/2018 - 10:39
Ha eseti elbírálás nélkül fára, biomasszára cseréljük a szenet, a kőolajat és a földgázt, azzal tovább növeljük a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, és veszélyeztetjük a párizsi klímaegyezmény sikerét – figyelmezteti az Európai Unió tagállamait új szakértői véleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Elhunyt Solymosi Frigyes akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus

h, 07/23/2018 - 18:06
A gyászhírt a szegedi önkormányzat közölte, mely 1999-ben díszpolgári címet is adományozott a tudósnak. Solymosi Frigyes 87 éves volt.

A Magyar Tudományos Akadémia Stratégiai Tanácsadó Testületének nyilatkozata

sze, 07/18/2018 - 11:10
Az MTA Stratégiai Tanácsadó Testülete határozottan támogatja az MTA elnökének és Elnökségének azt a kérését, hogy az MTA kutatóintézetei működési finanszírozására szolgáló költségvetési támogatást továbbra is az MTA költségvetési fejezetben tervezzék meg, és a tudományos kutatásokat többéves programok keretében és szigorú szakmai elbíráláson alapuló versenypályázati rendszerben finanszírozzák. A Testület meggyőződése, hogy Magyarország tudományos, innovációs és gazdasági-társadalmi versenyképessége csak így növelhető.

Oldalak

 
 
 

Belépés