Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

Hírolvasó

Hatvanegy milliárd forint nyerhető el az NKFI Alap új innovációs pályázatain

MTA - cs, 01/11/2018 - 10:01
Harminc milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen harmincegy milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó kutatási területeken.

Ülésezett az MTA Stratégiai Tanácsadó Testülete

MTA - sze, 01/10/2018 - 08:43
December 20-án ülést tartott az MTA Stratégiai Tanácsadó Testülete. A megbeszélésen egyebek mellett szó volt az alapkutatások és alkalmazott kutatások támogatási kérdéseiről, az Akadémiai pályázatairól, a tudománynépszerűsítés jelentőségéről, valamint arról, hogy miként támogatható a nők részvétele a tudományos életben.

Tizenkét milliárd felfedező kutatásokat folytató fiatal kutatóknak

MTA - h, 01/08/2018 - 09:48
A természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket, valamint a fiatal kutatók tudományos pályájának elindítását, illetve a nemzetközi kutatási programok kezdeményezését ösztönzik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új pályázatai.

Elhunyt Kálmán Alajos kémikus, az MTA rendes tagja

MTA - sze, 12/27/2017 - 17:06
Karácsony másnapján váratlan hirtelenséggel elhunyt a magyar kémikus társadalom és szűkebb tudományterülete, a krisztallográfiai szerkezetkutatás nemzetközi elismertségű, kimagasló hazai szaktekintélye, Kálmán Alajos. A professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Brüsszeli Európai Tudományos Akadémia tagja, valamint az ELTE címzetes egyetemi tanára volt.

„..gyertyácskákkal ékesítém” – karácsonyi és újévi szokások a 19. századi Magyarországon

MTA - cs, 12/21/2017 - 13:34
Mikor és hogyan távolodott el a karácsony eredeti vallásos tartalmától? Mióta számít családi ünnepnek idehaza? Hogyan terjedt el a „Krisztusfa” állításának szokása? Melyek voltak a leggyakoribb ajándékok? Fónagy Zoltán és Katona Csaba történészek ünnepi összeállítása.

2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal

MTA - cs, 12/21/2017 - 10:29
Az alapkutatási témájú pályázatokban még decemberben megjelennek a pályázati felhívások, míg az innováció támogatására vonatkozó pályázati felhívásokat január első napjaiban teszik közzé.

Jótékonysági gyűjtés – Lovász László levele az akadémikusokhoz és az MTA köztestületének tagjaihoz

MTA - k, 12/19/2017 - 10:36
A tehetséges magyar fiatalok támogatása a célja annak a gyűjtésnek, amely az MTA 188. közgyűlése döntése nyomán indult el. Lovász László, az Akadémia elnöke levélben hívta fel az akadémikusok, illetve az MTA köztestületi tagjainak figyelmét arra a lehetőségre, amely szerint az akadémikusok, illetve a köztestületi tagok jövedelmük egy általuk meghatározott részét jótékonysági célra ajánlhatják fel.

Utak a Széchenyi térre – új sorozat az mta.hu-n

MTA - k, 12/19/2017 - 00:00
„Egy hosszabb interjúban elevenítsék fel életük és kutatói pályájuk meghatározó állomásait” – ezzel a kéréssel fordult Lovász László, az MTA elnöke néhány, az elmúlt évtizedekben saját tudományterületén meghatározó akadémikushoz egy 2016 őszén írt levélben. A beszélgetések szerkesztett változatát folytatásban közli az mta.hu. A sorozatot a Simai Mihály közgazdásszal, az MTA rendes tagjával készített interjú nyitja.

Nők a tudományban Kiválósági Díj 2017

MTA - h, 12/18/2017 - 13:44
A Nők a Tudományban Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia szakmai közreműködésével és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat agrártudományok, műszaki tudományok, valamint információs technológia tématerületeken. A pályázati felhívás az mta.hu-n.

Elhunyt Császár Ákos matematikus, az MTA rendes tagja

MTA - p, 12/15/2017 - 13:44
2017. december 14-én, életének 94. évében elhunyt Császár Ákos, az MTA rendes tagja, az általános topológia nemzetközileg elismert szaktekintélye.

Ismét lehet pályázni a Lendület programra

MTA - p, 12/15/2017 - 11:40
Meghirdette a 2018-ban induló Lendület-kutatócsoportok létrehozására kiírt pályázati felhívását a Magyar Tudományos Akadémia. A várhatóan rendelkezésre álló 800 millió forintból 16-18 új kutatócsoport kezdheti meg jövőre a munkát. Az alapkutatásokat végzők mellett a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló, kiemelkedő eredményességű alkalmazott kutatásokat végzőket is támogatja az MTA.

Megérteni a világgazdasági folyamatokat – újjáalakult a Világgazdasági Tudományos Tanács az Akadémián

MTA - cs, 12/14/2017 - 10:00
Huszonöt évnyi szünet után folytatja munkáját az MTA-n a Világgazdasági Tudományos Tanács. A testület vitafórumokat szervez, amelyeken a közgazdász kutatók mellett az oktatás, az üzleti élet és a kormányzat szereplői vesznek részt. A Tanács vezetésére Török Ádámot, az MTA főtitkárát kérte fel Lovász László, az MTA elnöke.

„Valóban hiányzott egy ilyen fórum a szakmának”

MTA - cs, 12/14/2017 - 00:00
Az újjáalakuló Világgazdasági Tudományos Tanács elnökével, Török Ádámmal beszélgettünk.

Energia és élelmiszer a jövőben: a Szigma – a holnap világa 2017. december 12-i adása

MTA - sze, 12/13/2017 - 12:16
Hogyan lehet bekukkantani egy fúziós reaktorba? Milyen lesz a jövő mezőgazdasága, amelyben a tengeri halakat nem halásszák, hanem tenyésztik, a húst pedig laboratóriumban állítják elő, és a rovaroknak is nagyobb szerepük lesz? Egyebek mellett ez is kiderült a tudományos magazin legújabb adásából.

Kodály-koncert az Akadémián – véget ért a Magyar Tudomány Ünnepe

MTA - cs, 12/07/2017 - 11:37
A Marczibányi téri Kodály Iskola kórusának Kodály Zoltán tiszteletére szervezett koncertjével zárult az idei Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozata.

Módszerek és tanácsok – megkezdte munkáját az MTA újjáalakult Közoktatási Elnöki Bizottsága

MTA - cs, 12/07/2017 - 10:27
Az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának tapasztalatai, a pedagógusképzés helyzete és fejlesztésének feladatai, valamint a tankönyvnek a mai oktatásban betöltött szerepe – néhány téma a tevékenységét Pléh Csaba akadémikus vezetésével végző testület 2019 tavaszáig szóló munkatervéből.

Az MTA új doktorait köszöntötték az Akadémia Székházában

MTA - sze, 12/06/2017 - 00:00
Kiemelkedő tudományos kutatói munkásságot fejtettek ki, egy doktori műben pedig bemutatták és sikeresen megvédték legutóbbi tudományos eredményeik egy kiemelt részét – e teljesítményükért 65-en vehették át szerdán az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelet a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

Junior primák – tíz fiatal kutatót díjaztak az Akadémián

MTA - sze, 11/29/2017 - 10:25
Tizenegyedik alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában a Junior Prima díj magyar tudomány kategóriájának díjait. Az elismeréseket elnyerő tehetséges tudósok között idén kémikusok, bioinformatikus, idegtudós, kutatóorvosok és a földtudományok művelői is vannak.

Díszdoktorrá avatta Vékás Lajost, az MTA társadalomtudományi alelnökét a Heidelbergi Egyetem

MTA - sze, 11/29/2017 - 10:08
Díszdoktori címet adományozott a nagy múltú Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem Szenátusa Vékás Lajos jogtudósnak, a Magyar Tudományos Akadémia társadalomtudományi alelnökének, az ELTE volt rektorának. Az indoklás szerint a magánjog területén végzett tudományos munkája mellett a két egyetem közötti szakmai és tudományos kapcsolat kezdeményezése és fenntartása tette őt érdemessé a megtisztelő címre.

Űripar és hétköznapi tudomány — beszélgetés az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnökével

MTA - k, 11/28/2017 - 16:02
A Magyar Tudományos Akadémia legkisebb területi bizottsága Magyarország műszaki anyagtudományi kutatásainak fővárosában működik. A bizottság nyáron újraválasztott elnökével, Roósz Andrással akadémikussal beszélgettünk űrkemencéről, az áltudomány elleni küzdelemről és egy vadonatúj kutatóintézet terveiről.

Oldalak

 
 
 

Belépés