Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

Hírolvasó

Lovász László: a büdzsé elfogadása után folytatódhatnak a tárgyalások az ITM-mel

MTA - h, 07/16/2018 - 10:24
A 2019-es költségvetési törvény elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között annak az összegnek a felhasználásáról, amely az Akadémiától a tárcához kerülhet át – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTI-nek.

Néhány a sok ezerből – kutatási programok az Akadémián

MTA - p, 07/13/2018 - 00:00
Nukleáris biztonsággal kapcsolatos kutatások, újszerű víztisztítási eljárás megalapozása, az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezése, Magyarország Nemzeti Atlaszának elkészítése – ízelítőül néhány a Magyar Tudományos Akadémia rendkívül sokszínű tudományos tevékenységéből. Az MTA kutatóhelyein folyó munka eredményeiről az mta.hu-n eddig is rendszeresen beszámoltunk, de az ezt megkérdőjelező, a kutatók tevékenységével kapcsolatban megfogalmazott hamis állítások miatt csokorba szedtünk néhányat az elmúlt évek tudományos terméséből.

Félrevezető állítások a Figyelőben – az MTA helyreigazítást kért

MTA - p, 07/13/2018 - 00:00
A Figyelő 2018/27. számában „Megengedhetetlen az Akadémiáról vitázni?” címmel publikált összeállításban több félrevezető állítás is olvasható. Az MTA Kommunikációs Főosztálya ezért az alábbi helyreigazítás közlését kérte a lap főszerkesztőjétől.

Válasz a miniszternek - Vizi E. Szilveszter írása

MTA - cs, 07/12/2018 - 09:02
Válasz a miniszternek címmel rövid írás jelent meg a csütörtöki Magyar Hírlapban. A szerző, Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

5+1 dolog, amit most tudni kell a Magyar Tudományos Akadémiáról

MTA - sze, 07/11/2018 - 10:01
Mi a feladata, miért fontosak a felfedező kutatások, kik dolgoznak a kutatóközpontokban, mi a tudományos függetlenség garanciája?

A székelység a magyar nemzet része

MTA - h, 07/09/2018 - 09:53
Az uralkodó történettudományi, régészeti, néprajzi és nyelvészeti álláspontok a székelyeket az etnokulturális értelemben vett modern magyar nemzet szerves részének tekintik. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének 2017 decemberében készített állásfoglalását a magyarországi székely nemzetiségi kezdeményezésről most teljes terjedelmében közöljük.

Valóságshow a tudományos közéletben – Freund Tamás írása 2006-ból

MTA - h, 07/09/2018 - 09:35
„Őrizzük meg, ami működőképesnek bizonyult, és ne essünk áldozatául a félrevezetésnek, az átalakításnak álcázott rombolásnak” – Freund Tamás, az MTA alelnöke 2006 augusztusában írt cikket a tudomány lejáratásának céljával indult kampányról. A Magyar Nemzetben megjelent írást változtatás nélkül közöljük.

„Az MTA kutatóinak szigorú elvárásoknak kell megfelelniük” – minőségbiztosítás az Akadémián

MTA - p, 07/06/2018 - 15:40
Több mint hatezer tudományos publikáció, szigorú kutatói minősítési rendszer, rendszeres beszámolók – összeállításunkban az akadémiai kutatóhálózat működését tekintjük át.

Az MTA állásfoglalása az ITM innovációs koncepciójáról és javaslatai a benyújtott költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban

MTA - sze, 07/04/2018 - 13:30
A Magyar Tudományos Akadémia állást foglalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációs koncepciójáról, és Palkovics László miniszter kérésére saját javaslatokat fogalmazott meg a benyújtott költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban. Az állásfoglalást és a javaslatokat az MTA június 29-én elküldte a miniszternek, majd eljuttatta az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának és Kulturális Bizottságának is. Az állásfoglalást és a javaslatokat teljes terjedelmükben közöljük.

Megnyílt az Akadémia és az Európai Űrügynökség közös inkubátorháza Budapesten

MTA - k, 07/03/2018 - 09:48
Az inkubátorházban olyan induló vállalkozásokat támogatnak majd, amelyek űrtechnológiai fejlesztéseket kívánnak hétköznapi használatra szánt termékeikbe, szolgáltatásaikba beépíteni. Az ESA BIC Hungary névre hallgató intézménynek az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont biztosít helyet.

Források az 1994. évi akadémiai törvény keletkezéstörténetéhez

MTA - h, 07/02/2018 - 13:47
Hogyan született meg az Akadémia önkormányzatának, vagyonának és finanszírozásának, valamint kutatóhálózatának jelenleg hatályos jogszabályi háttere? A tudománytörténeti jelentőségű források elé Zsoldos Attila akadémikus, az MTA II. Filozófiai és Történettudományok Osztályának elnöke írt bevezetőt.

Pályázati felhívás Akadémia által támogatott kutatócsoportok létesítésére

MTA - h, 07/02/2018 - 11:03
Várhatóan 15 kutatócsoport támogatására nyílik lehetőség annak a pályázatnak a keretében, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia a 2019. július 1-től 2024. június 30-ig terjedő időszakra hirdetett meg.

Az ITM minisztere szakmai alapon meggyőzhető - interjú Pléh Csabával

MTA - p, 06/29/2018 - 11:06
Az MTA és az ITM vitájában az alapkutatási és a menedzserszemlélet különbségéről van szó, mondja az önmagát örök optimistának valló Pléh Csaba akadémikus, aki szerint a kérdésben a miniszter szakmai alapon meggyőzhető.

A kutatás szabadságának fontosságáról beszélt a Bolyai-napon az MTA elnöke

MTA - cs, 06/28/2018 - 09:19
Teljesítmény-központú, országos akadémiai ösztöndíj – röviden így jellemezhető a Magyar Tudományos Akadémia által 1996-ban alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. A tudományos pálya kiemelkedően fontos szakaszában, a PhD-fokozat megszerzését követő időben fontos anyagi támogatást idén 162-en nyerték el. Lovász László, az Akadémia elnöke a fiatal kutatókat köszöntve azt mondta, hogy a Bolyai-ösztöndíj a kutatás szabadságát jelenti. Azt, hogy azzal a témával foglalkozhatnak, ami a legjobban érdekli őket.

Justitia Regnorum Fundamentum díj Vékás Lajosnak

MTA - cs, 06/28/2018 - 00:00
A 2007-ben alapított elismerést az MTA alelnöke Székely László ombudsmantól vette át.

A legkiválóbb kutatók nyilatkozata a Magyar Tudományos Akadémia mellett

MTA - sze, 06/27/2018 - 15:33
A „tudományos olimpiai aranyérmek” magyarországi nyertesei szerint egy közel 200 éves múltra visszatekintő nemzeti intézmény finanszírozásának és irányításának feltételeit alapjaiban megváltoztató döntés csak akkor lehet sikeres, ha előzetes és érdemi konzultációra épül.

A V4-ek akadémiái az MTA mellett

MTA - sze, 06/27/2018 - 13:40
A visegrádi országok akadémiai elnökei nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatják a Magyar Tudományos Akadémiát. A Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke, valamint Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke által aláírt dokumentum egyhangúan kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett.

Az ITM alternatív javaslat kidolgozására kérte az Akadémiát

MTA - k, 06/26/2018 - 19:05
Június 26-án folytatódtak a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetői között.

Az Academia Europaea is kiáll a Magyar Tudományos Akadémia mellett

MTA - k, 06/26/2018 - 16:07
Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke és Ole H Petersen, az Academia Europaea alelnöke szintén nyílt levelet írt Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, melyben biztosítja a Magyar Tudományos Akadémiát a támogatásáról.

Múzeumok Éjszakája a Magyar Tudományos Akadémián

MTA - k, 06/26/2018 - 13:08
Holló Barnabás akadémiai szobrait, a Kisfaludy Társaság arcképcsarnokát vagy Ferenc József portréit is megismerhették azok, akik ellátogattak június 23-án, szombaton este az MTA Székházába. Több százan voltak kíváncsiak a Művészeti Gyűjtemény munkatársai által tartott különleges tárlatvezetésekre, melyek között idén volt angol nyelvű vezetett séta is.

Oldalak

 
 
 

Belépés